Felső menü elemei (oldalak)

2020. március 5., csütörtök

A békamentés célja és rövid története

Baranya megyében az első szervezett mentés az 1990-es években Orfűn, a tó mellett történt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében. Ott ez azóta is folyik, több helyen viszont később indult csak hasonló tevékenység. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta végzi Sikondán a mentést az egyesülettel karöltve. 

A mentés ott szükséges, ahol a békák vonulási útvonalát forgalmas közlekedési út keresztezi. Tudni illik, hogy a szárazföldi békák élete csak a peterakás idején van vízhez kötve, ezen az időszakon kívül többnyire erdőben élnek. Kora tavasszal a napsugarak első melengető hatására, a telelőhelyükről tömegesen megindulnak e kétéltűek a vizek felé. Ilyenkor a nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, aki - fajtól függően 800 és 12000 közötti számú petét cipel magával, így mozgása különösen nehézkes. Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra, tovább tetézve a dolgot akár hárman négyen is.

A békák útra jutását egy háló elhelyezésével akadályozzuk meg, amelyet Sikonda esetében 800 méter hosszan kell kifeszíteni. A hálóba került békákat azután vödörbe tesszük, átvisszük az úton, és a tóba, vagy a tó mellé helyezzük.

Jelen oldal létrehozásával egyrészt az volt a célunk, hogy így is népszerűsítsük e nemes tevékenységet, másrészt megkönnyítsük a mentés menetét. Mivel a mentés nem kizárólag a békák úton való átsegítéséről szól, ezért az Ajánlások önkéntes békamentőknek menüpontban megtalálhatóak a további „feladatok” is!

Jó szórakozást kívánunk a virtuális békamentéshez, és az érdeklődők jelentkezését a bodobacsi@gmail.com email címen, illetve a 06-30/377-3418-as telefonszámon szívesen várom!

Természetbaráti üdvözlettel:
Bodó János természetvédelmi őr
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése